GLUTEN – DE GLUIPERIGE SLOPERS VAN JE DARMEN EN GEZONDHEID

Tegenwoordig hoor je veel over gluten. Sommige mensen zijn er echt allergisch voor, anderen hebben een lichtere vorm van glutenintolerantie.

Heb je regelmatig last van een buikpijn, opgeblazen gevoel, huiduitslag, depressieve klachten, gewrichtsklachten of spierpijnen? Grote kans dat je een glutenintolerantie hebt.

Glutenintolerantie is onvindbaar

Ik heb zelf allerlei onderzoeken gehad in het ziekenhuis maar er was niets te vinden. Ik moest maar leren leven met mijn buikpijn en -krampen. Door goed mijn lichaam te voelen en van alles uit te proberen, kwam ik tot de conclusie dat ik een glutenintolerantie moest hebben. Toen ik 90% van alle gluten schrapte (vooral tarwe) was ik van al mijn klachten af en ging mijn energie met sprongen vooruit.

Het is dus zaak om je gezondheid in eigen hand te nemen (wat je naar mijn mening altijd zou moeten doen) en gewoon proberen of je je beter gaat voelen als je gluten een tijd schrapt uit je menu. Ik verwacht dat je je na een week of twee al een stuk energieker voelt en op wat langere termijn allerlei, al dan niet vage, klachten over kunnen gaan.

Je hoeft geen darmklachten te hebben om allergisch te zijn!

Let op: veel mensen die allergisch of intolerant zijn voor gluten hebben geen darmklachten. Klachten kunnen ook betrekking hebben op andere organen zoals het zenuwstelsel (depressies, ADHD, autisme, Parkinson, Alzheimer), schildklier, huid, lever, gewrichten en botten en de alvleesklier. Ook klachten als bloedarmoede, stress en prikkelbare darmsyndroom kunnen op een glutenallergie wijzen. Wees dus ook bij klachten van deze organen alert op een onontdekte glutenallergie.

Wil je meer weten over de relatie tussen darmen en je hersenen lees dan vooral het boek De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow: http://www.bio-gezond.nl/de-darm-denkt-mee-klaus-dietrich-runow

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten, in dit geval gliadine genaamd, die voorkomen in 5 soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Ik heb het in dit artikel dan ook over de gluten in deze 5 granen. Haver bevat wel gluten maar niet het agressieve gliadine.

Wat is er nu zo fout aan gluten? Wat gebeurt er als iemand echt een glutenallergie ofwel coeliakie heeft? De darmen en het darmslijmvlies worden dan beschadigd door een immunologische reactie tegen de gliadine. Hierdoor ontstaan ontstekingen van de darmwand. Met andere woorden: het lichaam ziet de gliadine als een aanval op het eigen lichaam en reageert met antistoffen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Doordat de darmen worden aangetast en beschadigd, kunnen voedingstoffen niet goed meer worden opgenomen. Dit betekent dat het lichaam een gebrek aan voedingstoffen krijgt. Hoe goed en gezond je ook eet, hoeveel supplementen je ook gebruikt, de voedingstoffen worden gewoon niet opgenomen. Daarnaast kan het zijn dat er kleine beschadigingen ontstaan in je darmwand en er daardoor afvalstoffen, die eigenlijk op weg naar je “uitgang” waren, terecht komen in je bloed. Via het bloed komt dit dan overal in het lichaam terecht waar het niet thuis hoort en allerlei nare (ontstekings)reacties kan geven. Ook kunnen onverwerkte eiwitten uit granen leiden tot problemen in de hersenstofwisseling.

Begrijp je hoe gluiperig deze sloper zijn werk kan doen?

Aan de ene kant kan het zijn dat je ongemerkt jarenlang een gebrek aan voedingstoffen (vitaminen en mineralen) opbouwt. In de menopauze kan het zijn dat hierdoor bijvoorbeeld je botten versneld worden afgebroken. Dit heb je gewoon niet in de gaten. Of je krijgt allerlei klachten zoals spierpijnen of gewrichtsklachten waarbij je niet de link legt met je darmen en gluten. Zoals gezegd hoef je geen darmklachten te hebben terwijl je toch allergisch bent voor gluten. In de US liet een studie zien dat mensen gemiddeld 11 jaar met klachten rondliepen voordat de glutenallergie werd ontdekt!

Lekkende darm oorzaak van allerlei ziektes

Het kan ook zijn dat je door de gluten een lekkende darm hebt gekregen waardoor afvalstoffen in je lichaam circuleren. De lijst met ziektebeelden die mogelijk gekoppeld kunnen zijn glutenintolerantie is eindeloos, variërend van allerlei huidziektes tot ADHD en kanker tot onvruchtbaarheid. Al met al voldoende reden om bij jezelf na te gaan hoe het staat met jouw gezondheid en energieniveau. Kan het beter? Schrap alsjeblieft eens gluten voor een tijdje. Ik heb al veel vrouwen gezien die daardoor minder klachten kregen en zich veel beter gingen voelen.

Worden we dik van gluten?

Daarnaast viel het me op hoe makkelijk het voor deze vrouwen was om zonder enige moeite af te vallen. Er is namelijk ook een link met overgewicht en obesitas. Doordat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt gaat het roepen om voeding. Wij verstaan dat echter als een roep om voedsel, niet om voedingsstoffen. Hierdoor ontstaat overgewicht omdat we gewoon teveel gaan eten. Ook eet je bijna als vanzelf minder suikers als je gluten mijdt dus dat is mooi meegenomen. Zorg wel voor voldoende andere voedingsstoffen. Als vervanger van brood zijn rijstwafels geschikt.

Waar zitten gluten allemaal in?

Gluten wordt een beetje als behangplaksel als je het mengt met water. Vanwege deze plakkerige eigenschap wordt het veel gebruikt in brood, pasta’s, koekjes, snoep en nog veel meer producten in de schappen van je supermarkt. Lees etiketten en kijk of de bovengenoemde 5 granen erin zitten. Vooral tarwe, een zeer goedkope grondstof die veel wordt gebruikt, zul je tegenkomen. Weet je dat je gevoelig bent voor gluten? Pas dan extra op, want ze zitten ook in bier, sojasaus, whisky, hamburgers, ketchup en kunnen verstopt zitten in bepaalde medicijnen.

Bron: Nieuwsbrief Bio Gezond

http://www.bio-gezond.nl

2 Reacties op “GLUTEN – DE GLUIPERIGE SLOPERS VAN JE DARMEN EN GEZONDHEID”

  1. Lizeth, bedankt voor het plaatsen!

    fijn weekend,

    Antoinette en Jan

  2. Graag gedaan, jullie ook een fijn weekend!
    In Licht en Liefde, Lizeth

Geef een reactie