Loslaten?

Wat zouden wij moeten doen met het verdriet en met de droefheid of kunnen wij deze gewoonweg beter loslaten? 

Wacht niet tot de anderen jou het leven brengen, jou de liefde brengen, tot ze jou vreugde brengen: jij moet eerst in jezelf de bronnen openen van het leven, de liefde en de vreugde. 

Om te ontvangen moet je beginnen met geven. Sommigen zullen zeggen dat ze te overstelpt zijn door verdriet en droefheid, om wat dan ook te kunnen geven. Nee, dat is geen goed argument en met zo’n houding zet je die toestand alleen maar voort. Zij dienen zich onmiddellijk te ontdoen van dat verdriet en die droefheid! 

Vandaag nog moeten ze hun een brief schrijven: ‘Beste verdriet, lieve droefheid, ik heb besloten jullie te verlaten.’ – ‘Hoezo?’ zullen ze zeggen, we konden het zo goed vinden samen!’ En jij zult antwoorden: ‘Ja, jullie misschien, maar ik niet, dus ik verlaat jullie. En mag ogenblikkelijk jouw blik deze scheiding weerspiegelen. 

Je bezit zoveel verborgen schatten, waarom zou je er aan de buitenkant niets van laten doorschijnen? Laat voortaan alle redenen tot verdriet terzijde en zoek die waarvan je vrolijk wordt. Door vrolijkheid geef je, en door verdriet neem je. Besef dat als je sommige dagen niet meer kunt lachen, je van het juiste pad afdwaalt. 

Ronald Smit, Spijkenisse

Note: Bij deze prachtige tekst van Ronald wil ik graag nog toevoegen dat het niet erg is als je verdrietig bent of je droefig voelt. Hou het alleen niet vast. Zeg tegen jezelf dat je vandaag verdrietig of droefig mag zijn maar dat er morgen weer een nieuwe dag is! Leef in het NU!

Namasté, Lizeth

Geef een reactie