Belastingschuld?

De belastingdeurwaarder buitenspel. 

Vrijdag, 25 januari 2013. 

De Nederlandse overheid draait overuren om zoveel mogelijk geld bij de bevolking weg te harken. 

Soms zijn er echter slimme mensen die met wettelijke middelen toch daaraan weten te ontkomen. 

Wat iedereen in Nederland zo langzamerhand wel in de gaten heeft is dat het hoofddoel van de regering is om zoveel mogelijk geld weg te graaien bij de bevolking. Vermomd in een mooie Pechtold uitspraak, “We moeten solidair zijn. Grapjas. 

Zo zijn de telefoonlijnen bij de ouderenbond overbelast. Bejaarden die volledig in paniek zijn omdat ze in veel gevallen een “eigen bijdrage” moeten betalen in het tehuis waar ze wonen wat hoger ligt dan hun totaal aan inkomen. Dit komt voor in het geval een oudere een huis bezit dat vanwege de crisis nog niet verkocht is. Door de overheid wordt nu de waarde van dit huis bij hun “inkomen” opgeteld en op dat bedrag wordt de “eigen bijdrage” gebaseerd. In de praktijk betekent dit dat men nu al geld afpakt van bejaarden wat ze (nog) helemaal niet in bezit hebben. 

Aangezien dit soort praktijken, en niet alleen bij bejaarden, in de toekomst alleen maar vaker zullen voorkomen en burgers die zich aan de wet willen houden weinig ontsnappingsmogelijkheden hebben uit de grijpgrage klauwen van diezelfde overheid, is het misschien een idee om dat roven in ieder geval zo moeilijk mogelijk te maken door de inzet van wettige mogelijkheden die er (nog) zijn. 

Zo hebben in Nederland heel veel mensen nu te maken met executoriaal boedelbeslag van de belastingdienst. Je kunt je belasting niet meer betalen om wat voor reden dan ook en dan komt de deurwaarder langs. Deze maakt een lijst van je bezittingen en als je dan nog niet betaalt dan wordt er een publieke verkoop georganiseerd om ook je laatste spullen af te pakken. Dat de hele organisatie van zoiets vaak vele malen meer kost dan de opbrengsten doet totaal niet ter zake. 

Nu zijn er een aantal slimme mensen in Limburg die hebben weten te voorkomen dat de belastingdienst zo’n openbare verkoop heeft kunnen doorzetten. Het is ze op volkomen wettelijke gronden gelukt en dat niet alleen, ze hebben tevens een model gecreëerd dat ook bij anderen in vergelijkbare situaties zou moeten kunnen werken. 

Deze route werkt overigens alleen voor mensen die in een huurwoning wonen, maar dat is ook juist vaak de groep waar dit soort dingen gebeuren. De clou van het verhaal zit hem in feit dat er in het huurcontract wat je hebt met de woningcorporatie of huiseigenaar staat dat je het pand alleen mag gebruiken voor wonen. Doordat de belastingdienst een openbare verkoop organiseert in jouw woning maakt ze oneigenlijk gebruik van die ruimte. Zij behandelen die ruimte alsof het een plek is waar openbare activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals in dit geval een commerciële verkoop. Bovendien wordt er dan ook nog in strijd gehandeld met de gemeentebepalingen die stellen dat je voor dit soort initiatieven een vergunning nodig hebt. 

In een praktijkvoorbeeld van enkele dagen geleden waar een dergelijke openbare executie door de belastingdienst was georganiseerd werd door/namens de schuldenaar een bezwaarbrief gestuurd naar de deurwaarder op basis van de zojuist genoemde gronden en de verkoop is daardoor niet doorgegaan. Dit is in principe goed nieuws omdat dit betekent dat de belastingdienst geen openbare verkopen mag organiseren in jouw huurwoning. 

Dit geldt overigens niet alleen voor belastingdeurwaarders, maar ook “gewone” deurwaarders die jouw spullen bij jou thuis willen verkopen op basis van een executoriaal rechtbankvonnis. Wat ze nog wel kunnen doen is jouw spullen meenemen naar een andere locatie en daar die verkoop doen. Dit betekent in de praktijk echter veel extra (ambtelijke) moeite en kosten en of ze dit dan daadwerkelijk zouden doen is nog maar de vraag. 

Wat dit praktijkvoorbeeld waarschijnlijk (hopelijk) zal veroorzaken is dat deurwaarders geen openbare verkoop meer kunnen/mogen organiseren in huurwoningen. Dat is in ieder geval goed nieuws want zo’n veiling in je huis is voor de meeste mensen een behoorlijke traumatische gebeurtenis. 

Voor meer informatie over het toch wel unieke precedent wat hier geschapen is verwijs ik je graag naar de website van ThereWillbeNoJusitice

Geef een reactie